“Мост между Западната наука и Източната вяра” – Превод на публикация на Ким Северсон в Ню Йорк Таймс или Когато науката и будизмът се срещнат

October 13, 2013 at 8:33 am

12monks-cnd-articleLarge

Според Квантовата теория светът е продукт на безкраен брой случайни събития. Будизмът ни учи, че нищо не се случва без причина, поставяйки Вселената в един безкраен кармичен цикъл .

 

JP-MONKS-articleInline

Далай Лама, който е на посещение в САЩ поздравява тибетски монаси в Атланта тази седмица. Като част от научния проект , вече са създадени 2500 нови термина на Тибетски език .
Снимка: David Walter Banks 

 

 

 

 

 

 

 

MONKS-2-articleInline

Далай Лама е започнал проект за превод на научни учебници за ползване в манастирите . По този начин той се надява да обяви за вътрешния свят на медитацията, като го свърже с външния свят на материята .
Снимка: David Walter Banks

Съчетаването на двете може да изглежда като предизвикателство, тъй като се опитва да обясни Хигс бозона като на деца от детската градина . Но ако някой трябва да го направи , то това може и да е екип от учени, преводачи и шест тибетски монаси облечени в кестеняви одежди , които могат да бъдат забелязани, разхождащи се сред магнолиите в Емъри Университета тук .
Към тях тази седмица се присъедини и  Далай Лама, духовният лидер на тибетския народ , който реши преди седем години , че е време да се слеят твърдостта на науката от лабораториите с мекотата на науката за медитативния ум.
Ръководителите на Eмъри, създали вече официални отношения с тибетските учащи там, са убедени, че уникалното партньорство вече е сформирано . 
За монасите, някои от предизвикателствата са обикновени неща, като да се научиш да харесваш пица и се опитват да разберат Бог Дули, скелета талисман на университета . За екипа от преподаватели, участващи в проекта Научна инициатива Eмъри – Тибет, по-големите проблеми са там, като например как да се разработят методи за количествено определяне на силата на медитацията по начин, който научния свят да може наистина да приеме . Но за енергичния 78 годишен Далай Лама, който става в 3:30 всяка сутрин за четири часовата си медитация , неговият любим домашен проект е нещо, в което като че ли го няма мозъка .


Будисткото учение предлага обучение за ума , каза той в интервю в четвъртък след обяд в дома на Джеймс Вагнер , президент на университета.
” Това е доста богат материал за това, което аз наричам вътрешен свят “, каза той . ” Съвременната наука е много силно развита при въпроси, свързани с материалния свят. Тези две неща поотделно не са пълни. Взети заедно, външните и вътрешните светове са завършени . ”
Първата партида от шестима монаси, които са пристигнали на територията на колежа през  2010 , вече са се върнали в Индия, където където живее голяма част от Тибетската общност в изгнание, и са започнали да преподават. Десетки монаси и монахини са взели лекции при професори от Емъри, които са пътували до Дхарамсала, Индия, за да ги обучават и 15 английско-тибетски научни учебници са били разработени за монашеските студенти.

Университетът плаща около $ 700 000 на година за програмата , която включва обучение за монасите , които след това се връщат и  преподават наука в манастирите .
Това не е гладък път. Отне време до миналата година за будистките лидери да приемат научното образование като задължителна част от монашеското образование. Това е първата голяма промяна от 600 години насам.
Но както всеки, който се е опитал да осъществи една идея на шефа си знае, че истинската работа е в детайлите .
Много от най-трудните битки са сведени до привидно прости, но неприятни въпроси като от лексикон . Как да се създадат нови думи за понятия като фотосинтезата и клонинги , които нямат еквивалент в тибетския език или култура? Как човек може да започне да назовава хиляди молекули и химични съединения ? И кои думи да използва за процес , коЙто има няколко нива на значение за тибетците ?

Досега 2500 нови научни термини са били добавени към тибетски език.
” Голяма част от нашата работа е да направим новите фрази достатъчно ясни , така че учениците да не ги приемат с буквалното им значение “, казва Цьонду Сампел, който ръководи екип от преводачи .
И все пак, някои концепции са достъчно лесни  за превеждане.
” Ние разбираме непостоянството на нещата като просто съществуващо чрез нашите традиции “, казва 34 –годишния Джампа Кечок, един от новите монаси в университета .” Сега сме изправени пред предизвикателството да разберем същността на непостоянството чрез изследване на бързината на разпада на частиците.
Познанието се е развило и в двете посоки.
Професори тук намират за себе си планирането на науката за сърцето и ума по нови  начини . Един студент представя доклад за сърдечно-съдовата система, описвайки  физиологична реакция на собствената си сърдечно-съдова система, каквато може да има , ако му е  казано, че хората в Тибет са свободни .

Дебатът е константа, казва Александър Ескобар от Емъри, който е отишъл в Индия да преподава биология. Монасите са искали да знаят, например, как той може да бъде толкова сигурен, че морската вода някога е покрила Хималаите. (Отговорът?. Вкаменелостите .)

Западните учени са получили нов поглед над работата си, като през увеличително стъкло, вече също обмислят въпроси като същността и произхода на съзнанието.
Един от резултатите им е бил развитието на нещо, наречено познавателно съзнание, основаващо се на състрадание, обучение, светска програма за посредничество, доказано спомагаща за подобряване на емпатията .

Партньорството е имало и други, по-практични приложения.

Линда Хътън е социален работник, с дългогодишни клинична практик за лечение на сексуално малтретирани деца и семейства в Грийнвил.  Тя е шофирала до Атланта тази седмица, за да присъства лично на обяд с Далай Лама, който прави шестото си посещение в Емъри.

Тя учи младите си жертви и техните семейства да практикуват внимателност и как да използват медитацията и дишането, за да се справят с травмата.

” Започнах с много медицински изследвания”, каза тя , ” но каквото намерих тук, е отвъд това. “

 

Статията е превод на: A Bridge Between Western Science and Eastern Faith от Kim Severson

Коментари