Тибетски Филмов Фестивал 2013 в Цюрих и Дхарамсала

October 16, 2013 at 10:45 am

 

Плаката на фестивала, с привкус на Холивуд, който предизвика буря от коментари сред консервативното тибетско общество в социалните мрежи  - млада тибетка в традиционна рокля, романтичен повей от образа на Мерилин Монро, създаден от Швейцарската агенция Hochspannung.

Плаката на фестивала, с привкус на Холивуд, който предизвика буря от коментари сред консервативното тибетско общество в социалните мрежи – млада тибетка в традиционна рокля, романтичен повей от образа на Мерилин Монро, създаден от Швейцарската агенция Hochspannung.

И тази година, за 5-ти пореден път Тибетския Филмов Фестивал 2013  дава уникалната възможност на тибетските режисьори да покажат своята работа пред по-широка аудитория . Филмите ще бъдат оценявани от жури, към чийто състав се е присъединила и холивудската актриса и режисьор Yangzom Brauen / Янгзoм Брауен, позната у нас като автор на книгата “Три дъщери на Тибет”, а в чужбина и от участието и във филма на Мария Блюменкрон “Бягство от Тибет” / Escape from Tibet (2012) и др.

Фестивалът се провежда успоредно в Цюрих, Швейцария (13 и 18-19 октомври) и в Дхарамсала, Индия (19-20 октомври).

Dhasa_2012_1

 

Фестивалната програма бе открита на 13-ти октомври т.г. в Цюрих с филма Когато Хари се ожени“/ When Hari Got Married на семейната режисьорска двойка  – индийката Риту Сарин и тибетеца Тенцин Сонам след Скайп-връзка с авторите при прожекцията на филма тази неделя. Този авторски тандем е познат на българската публика с филма си “Бленувата Лхаса” / Dreaming Lhasa, излъчван по БНТ през зимата и включен в програмата на Тибетските вечери в “+това” за  приятелите на Тибет на 30 октомври 2013.

Познавате ли Хари - шофьор на такси в Дхарамсала,  който ще се жени скоро. Той никога не е виждал бъдещата си съпруга и преди, но познава  гласа и.  Тибетско-индийската филмова двойка Риту Сарин и Тенцин Сонам ​​са заснели неговата луда любовна история, изобразявайки не само смешния и симпатичен таксиметров шофьор, но ни дават и един поглед към съвременна Индия.

Познавате ли Хари – шофьор на такси в Дхарамсала, който ще се жени скоро. Той никога не е виждал бъдещата си съпруга и преди, но познава гласа и. Тибетско-индийската филмова двойка Риту Сарин и Тенцин Сонам ​​са заснели неговата луда любовна история, изобразявайки не само смешния и симпатичен таксиметров шофьор, но ни дават и един поглед към съвременна Индия.

 

Във фестивалната  програма е включен и филма Смълчаните свещени камъни” /The Silent Holy Stones (2005) на тибетския режисьор Пема Цеден, който е една привидно проста, почти етнографска приказка за пристрастието на млад монах да гледа популярен телевизионен сериал адаптация на китайска будистка класика, Пътуване към Запада и неговите усилия да занесе обратно в манастира си видеоплейър и телевизор, за да може и учителят му да гледа заедно с него. Филм за загубата на културни ценности и религиозни практики.

1380815_608497475856117_1633724812_n

 

Следвщият филм на Пема Цеден «В търсене»/ «The Search»  (2009) .

TheSearch

 

“Странник в  родния край” / А Stranger  in my Native Land  е трогателна и лична равносметка на Тенцин Сонам ​​от първото му посещение в родината си. От далечните краища на Амдо, където тибетците са загубили своя език,  до Лхаса, в сърцето на страната, филмът улавя срещите му с отдавна изгубени роднини и внушава чувство на отчаяние за Тибет като страна под окупация.

1998 India, a film by Ritu Sarin and Tenzing Sonam

А Stranger  in my Native Land  film by Ritu Sarin and Tenzing Sonam

Тибетският Филмов Фестивал води началото си от 2008 г. и е посветен на Дьондюп Уангчен / Dhondup Wangchen, революционен тибетски режисьор, който е бил задържан през 2008 г., малко след завършване на снимките на своя документален филм Остави страхът зад себе си “/ Leave the Fear Behind. Във филма са записани разговорите му с обикновените хора в Тибет и техните възгледи за китайската окупация и провеждането на Олимпийските игри в Пекин, подкрепата им за Негово светейшество Далай Лама и надеждите им за по-добри времена за Тибет. На 28 декември 2009 г., в китайски съд,  Уангчен беше осъден на шест години затвор заради снимачната си дейност. Заснетият филмов материал е изнесен извън Тибет и филмът е завършен в Швейцария от ”Filming for Tibet“, след което филмът бе показан по целия свят, съобщава официалния сайт на фестивала.

На 17-ти октомври е 39-тият рожден ден наДьондюп, който той ще прекара в затвора за 6-ти път. Той е с влошено здравословно състояние и се нуждае от медицинска помощ . На този ден неговата съпруга Лхамо Цо, холивудсткият актьор Питър Койот и тибетски активисти по целия свят оранизират акция в подкрепа на Дьондюп с изпращане на поздравителни картички в затвора до Дьондюп, за да му покажат, че не е сам и че колкото повече хора знаят за него, толкова повече ще бъде в безопасност той  – символичен жест на солидарност и подкрепа на преследваните тибетци, лишени от възможността да живеят без страх, подложени на културен и религиозен геноцид.

d

За Организаторите на филмовия фестивал е огромна чест да имат благословията и подкрепата на Негово Светейшество 17-ия Кармапа, който се обърна към тях с видео-запис и показа подкрепата и съпричастността си към тибетското филмопроизводство и събития като Тибетския филмов фестивал.

Dharamsala, 30.  August 2013 – A video of His Holiness Gyalwang Karmapa was released today showing him taking part in a benefit event for the Tibet Film Festival 2012. The organizers of the Tibet Film Festival feel extremely honoured and blessed to have his support for making Tibet film making  better known to the world.

Dharamsala, 30. August 2013 – A video of His Holiness Gyalwang Karmapa was released today showing him taking part in a benefit event for the Tibet Film Festival 2012. The organizers of the Tibet Film Festival feel extremely honoured and blessed to have his support for making Tibet film making better known to the world.

 

Credit http://tibetfilmfestival.org/

 

Коментари