Китайските лакти на Си избутват планирано посещение на Далай Лама в Монголия

August 21, 2014 at 8:12 pm

HHDL-Welcome-to-Mongolia

Билборд на Сухебаторския площад в Улан Батор приветства Далай Лама през 2011 г. (Фото кредит Сю Бърн)

Планираното посещение на Далай Лама – духовния водач на Тибет в изгнание за август в столицата на Монголия Улан Батор бе отменено поради факта, че китайският президент Си Цзинпин също е на посещение в страната, съобщава Kyodo News International , позовавайки се на няколко източника. Посещението на Си е на 21-22 август.

Приготовленията, за които се съобщава, са започнали от началото на тази година, за Далай Лама да посети страната, за да води посвещенията в Калачакра, един от най-важните масови ритуали в тибетския будизъм за голям брой последователи. По-рано той е посетил страната през август 1995, и е водил същия ритуал пред 30 000 последователи.

Докладът цитира източници, според които подготовката за това, което е трябвало да бъде деветото му посещение в страната от 1979 г. насам са били спрени след като се появил и започнал да се очертава плана на лидера на Китай да посети Монголия същия месец. Далай Лама последно е посетил Монголия, мнозинството от чието население следва тибетския будизъм, през ноември 2011 г., след отправени протести от страна на Китай.

В доклада се казва, че Си е поканен от монголския президент Цагхагийн Елбергдорж да посети страната му на по-ранен етап, когато двамата са се срещнали в Шанхай през май миналата година в кулоарите на регионална среща. По време на тази среща, официалната агенция на Китай Синхуа Нюз цитира Си, който е казал монголския си колега, че като добри съседи и партньори, двете страни трябва да подкрепят един друг “основните си интереси и големи опасения.” Агенцията също така цитира Елбергдорж, който отговаря, казвайки, че Монголия би продължила твърдо да подкрепя Китай по отношение на свързаните с Тибет проблеми и въпроси, както и тези, свързани с Тайван, двете страни, които Китай смятат за “основни интереси”.

Съобщава се, че Си описва икономиките на двете страни като силно допълващи се, и изразява готовността на Китай за насърчаване на Монголия в експлоатацията на минерални ресурси и изграждане на инфраструктурата, като се удължи финансовото сътрудничество и насърчаването на китайските предприятия да инвестират в Монголия.

В доклада се казва, че Министерство на външните работи на Монголия не е коментирало плана за визитата на Далай Лама, освен че е казало, че посещенията на религиозни лидери нямат нищо общо с работата на правителството. Въпреки това, той цитира множество източници, заявявайки, че правителството, под натиск от страна на Китай, е поискало от тибетските будистки кръгове в страната, да отменят планираните събития.

Без излаз на море Монголия е силно зависима от Китай за износ на своите богати минерални ресурси, както и за китайските инвестиции.

Превод на статията от (TibetanReview.net, Aug21, 2014 г.)

Коментари