За нас

Идеята за FaceTibet се роди спонтанно преди време, благодарение на срещата ни с двама младежи и техния филм “Kalachakra”(“Калачакра”)

В момент, когато бяхме загубили най-близкия си човек и мислехме, че живота ни с него принадлежи вече на миналото, от което никой не се интересува днес, тази среща се превърна в повратната точка, която ни разтърси и очарова, показа ни, че не сме сами и това ни вдъхна увереност. Тя стана катализатор в мъчителните ни лутаници как да продължим да живеем в днешния си ден с наследството, което имаме от миналото ни, въпрос, който е предизвикателство пред нас и днес. Така постепенно решихме, че трябва да разкажем за нашия опит, който се е случило да имаме, за нашата среща с Тибет и Далай Лама преди много години, за другите ни срещи с Тибет и тибетците по света, и как тези срещи белязаха живота ни и днес, благодарение на този специален човек…

Всеки един от нас преживява събития, които счита съдбовни и определящи хода на живота му занапред.  Такова събитие за нас беше Георги Свечников.  Животът ни с него беше съдба –  болка и дар, предизвикателство и опитност, пример и невидими уроци, които сега сякаш неусетно оживяват, когато имаме нужда от тях…

На неговата памет и на всичко онова, което го беше направило да бъде човек-събитие, посвещаваме тази страница, сега, когато него вече го няма.

FaceTibet ще бъде и нашият поглед към образа и хората на Тибет, с който сме се срещнали досега, но и на този, съвременен Тибет, който ни се разкрива днес и сега, и който ни привлича и вдъхновява с пагубната любов към нещо, което сякаш е осъдено на изчезване и ти се иска да го спасиш и запазиш, нещо, което те докосва и респектира, променя, увлича и води все по-напред, приближава те към самия себе си.

Нашият разказ няма да е от първо лице единствено число от мястото на събитието, от пътешественика, покорил Хималая или изкачен на платото, защото днес, в ерата на Интернет пътеществията могат да са и виртуални, но ще е от нашето изпълнено с болка и състрадание за Тибет сърце, с цялата ни искрена човешка обич и респект! Защото за нас отношението към Тибет и неговата съдба днес повече от всякога е въпрос на духовност и морал. И дълг, и памет! И много би ни се искало и за другите да е така!

И ако Гого сега ни гледа отнякъде, вярваме, че ни кимва окуражително!

Н.С. Тенцин Гятцо  и Георги Свечников, на излизане след аудиенцията и даденото обширно интервю, 01.09.1989 г. Дхарамсала - годината, в която Далай Лама еше удостоен с Нобеловската награда за мир.

Н.С. Тенцин Гятцо и Георги Свечников, на излизане след аудиенцията и даденото обширно интервю, 01.09.1989 г., в Дхарамсала. 1989 е годината, в която Далай Лама беше удостоен с Нобеловата награда за мир.